Totem Over Nederlandstalige fantasy

Oud & nieuw

De eerste post op dit blog is alweer van mei dit jaar. Ruim een half jaar is voorbij met daarin een flinke lijst recensies. In deze post zo tegen het einde van het jaar wil ik even terugkijken met een overzicht van de recensies en vooruitblikken naar de planning voor 2017.

2016

Dat zijn tien recensies waarbij ik van lovend tot kritisch over de titels was. Wat me opvalt is dat er niet veel verschillende uitgevers in mijn lijstje voorkomen. Dit waren boeken die toevallig op mijn pad kwamen, maar ik zou daar graag wat meer diversiteit in aanbrengen. Wel positief is dat de helft van de auteurs vrouwen zijn.

Als ik nu zou moeten zeggen welk van deze boeken mijn favoriet was, dan kom ik uit bij De stad van de alchemist van Natalie Koch. Dat is wat mij betreft een goede kanshebber voor de Hebban Romanprijs komend jaar.

2017

Een van de ambities die ik heb met Totem is het publiceren van korte verhalen. Dat is iets waar ik het komende jaar meer energie in wil gaan steken. Een van mijn favoriete sites is tor.com en de combinatie van fictie en achtergrond werkt volgens mij heel goed. Nou heb ik niet een van de grootste uitgevers van de VS achter me staan, maar het idee is er.

Dus heb jij een goed verhaal geschreven, is het fantasy, science fiction of horror, wie weet kun je het dan over een tijdje op deze site lezen. Wat ik belangrijk vind, is dat er verhalen van hoge kwaliteit verschijnen. Het hoeft niet het meest baanbrekende verhaal te zijn, als het maar goed geschreven is. Ik zal dus een strenge selectie en redactie toepassen, maar daar staat tegenover dat ik vind dat schrijvers betaald moeten worden voor wat ze schrijven. Verwacht geen tien cent per woord. Hoe het precies vorm moet gaan krijgen, daar ben ik nog mee bezig, maar dit zijn een beetje de randvoorwaarden.

Hetzelfde geldt voor non-fictie. Heb jij een goed achtergrondstuk geschreven over de genres in Nederland, laat het me dan weten en dan vinden we wel iets dat gaat werken, zolang het past binnen mijn beeld van dit blog.

Wil je me iets voorleggen, of gewoon wat spuien over dit blog: je kunt me altijd bereiken op totem@tomkruijsen.nl.

Hierbij alvast de beste wensen en hopelijk tot volgend jaar.