Totem Over Nederlandstalige fantasy

Meer Harland Awards

De Harland Awards worden met het jaar groter. Waar het twee jaar geleden alleen nog om de ingezonden verhalen ging, werd er vorig jaar een romanprijs toegevoegd. Dit jaar is er weer iets nieuws: de Ready to Read Science Fiction & Fantasy Award. Ze houden niet van korte namen, dat blijkt wel weer. Bij deze publieksprijs gaat het om Engelstalige romans en zo bevatten de Harlands weer iets meer van de genrewereld. Hoewel ik op dit blog vooral over Nederlandstalige fantasy schrijf, vind ik het goed om te zien dat de community niet negeert wat er buiten onze grenzen gebeurt. De grote trends kunnen we zo goed in de gaten houden.

Natuurlijk is het niet zo dat er nu elk jaar een award bij moet, maar als gedachtenexperiment: welke prijzen zou de Harland nog meer uit kunnen rijken? Een aantal ideetjes, onder andere gebaseerd op internationale prijzen zoals de Hugo’s:

Oeuvre award

De eerste grote toevoeging kan de historie van het genre in Nederland vieren. Hoewel niet altijd even zichtbaar is er al een hoop gebeurd. De Harland Awards zelf bestaan (onder verschillende namen) al sinds 1976. Het zou niet gek zijn dat te vieren met een prijs, misschien niet jaarlijks, voor mensen die in al die tijd veel betekend hebben voor het genre.

Community award

In de wereld van fantasy is het fandom erg belangrijk. Alleen verhalen zijn niet genoeg. Deze award kan mensen in het zonnetje zetten die veel voor de community betekenen, zoals het organiseren van evenementen. Er zijn veel festivals in Nederland en dit kan een manier zijn om de link met de geschreven wereld te verstevigen.

Beste redacteur

Bij de Hugo’s hebben redacteuren ook een plekje. Eigenlijk zelfs twee: voor korte verhalen en voor romans. Redacteuren zijn verder redelijk onzichtbaar en dit kan een manier zijn om ze toch in de spotlight te zetten. Tegelijk geeft het een signaal af: redactie van kwaliteit wordt beloond. Een kans dus voor de Harlands om ook dit deel van het publicatieproces te vieren.

Gepubliceerde korte verhalen

De Harland Awards zijn in het leven geroepen om mensen aan het schrijven te krijgen. Maar het uitgeven van korte verhalen kan best een impuls gebruiken. Dus in lijn met de Hugo’s zou een prijs voor korte verhalen die gepubliceerd zijn, zoals de romanprijs nu, een goed idee kunnen zijn. Het nadeel is dat dit best wel kan botsen met de huidige verhalenwedstrijd. Edge Zero neemt deze rol nu al deels waar, maar misschien past dit uiteindelijk wel in een breder palet aan prijzen bij de Harlands.

Trouwens, heb jij een kort verhaal dat je op Totem zou willen publiceren, mail dan totem@tomkruijsen.nl.

Blog award

Kijk, ik wil natuurlijk zo’n Harland winnen en door een categorie te maken waar dit blog perfect inpast, maak ik mijn kansen alleen maar groter. Maar serieus: online gebeurt er veel en ik denk dat het een goed idee is om dat te erkennen. Er zijn een aantal Engelstalige blogs die Hugo’s hebben gewonnen in de categorie Best Fanzine.