Totem Over Nederlandstalige fantasy

Bezemstelen in stoomtreinvaart

Heksenwaan — Martijn Adelmund & Iris Compiet

Heksenwaan is het eerste boek van The Grim Collective, een samenwerkingsverband van Martijn Adelmund en Iris Compiet. Een korte roman gericht op tieners voorzien van mooie illustraties, waarover later meer. Het vertelt het verhaal van Nikkie, een jong meisje dat ontvoerd wordt naar een onzichtbare wereld omdat ze heksen ontdekt heeft. Het verhaal heeft een donker randje en verkent onderwerpen waardoor het zeker geen kinderboek is. Maar het is wel gericht op de jonge kant van de YA markt.

Normaal ben ik er niet zo van dat een hoofdpersoon uit onze wereld naar een parallele wordt gesleept. In dit verhaal werkt het goed, omdat de ontvoering naar de parallele wereld het hoofdplot vormt van het verhaal. Lukt het Nikkie om te ontsnappen aan de heksen? En waarom zitten zij achter haar aan? Dat ontdekken we aan de hand van een tiener die letterlijk buiten haar comfort zone is.

De snelheid van het verhaal ligt heel hoog. Gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op en er is weinig ruimte om de wereld en de personages te leren kennen. Dat er toch iets wordt neergezet dat eigen is, is knap. Het boek wordt in ieder geval nergens saai. Maar doordat het tempo nergens vertraagt, lijkt het verhaal wat zwaarte te missen. Een pas op de plaats zou helpen om Nikkie de kans te geven eens goed na te denken over wat ze allemaal meemaakt.

Het plot van het verhaal is nergens echt verrassend. Een ervaren lezer zal de meeste wendingen wel zien aankomen. Maar vanwege het moordende tempo zit je nergens met gekromde tenen omdat het zo overduidelijk is. Het gaat allemaal misschien wat makkelijk, maar dat ben je ook snel weer vergeten. Voor de doelgroep zal dat allemaal minder een probleem zijn.

Boven alles is Heksenwaan een heel mooi boek. De illustraties vangen de weinige wereldbouw goed op. Misschien dat het daarom iets makkelijker is om het boek te vergeven dat de wereld in de tekst beter uit de verf zou mogen komen. Het vleugje steampunk dat in de tekst voorkomt, komt pas bij de afbeeldingen echt goed uit de verf. Is het eerlijk om een verhaal te beoordelen op de illustraties? Misschien niet, maar ik denk dat je dit boek het beste als een geheel kan zien. Dan komt het het best tot zijn recht.

Voor de jongvolwassen lezer die het wel een tikkeltje duister wil hebben is Heksenwaan een geschikt boek. Het ziet er gelikt uit en heeft de vaart van een heks op een bezemsteel (voor het gemak ga ik ervan uit dat dat erg snel gaat). Wil je iets meer van een wereld en de personages daarbinnen zien, dan stelt het wat teleur. Voor de ervaren lezer is het een smakelijk tussendoortje, dat prima leesbaar is, maar nergens zal verbazen.

Heksenwaan
Martijn Adelmund & Iris Compiet
Bestel op bol.com