Totem Over Nederlandstalige fantasy

Waarom De stad van de alchemist de Harland Award moet winnen

Morgen worden de Harland Awards uitgereikt en naast de langlopende verhalenwedstrijd worden voor de tweede keer Nederlandstalige romans in het zonnetje gezet. Voor de duidelijkheid: ik zit niet in de jury en ik heb niet alle boeken gelezen, maar ik heb wel een mening. De stad van de alchemist moet wat mij betreft de prijs winnen. Waarom? Blij dat je het vraagt.

Een award voor De stad van de alchemist zou je kunnen zien als een prijs voor de hele trilogie. Fantasyseries zijn er de laatste jaren niet veel verschenen bij de grote uitgevers. Als zij het signaal krijgen dat het gewaardeerd wordt dat ze die uitgeven, dan zijn ze hopelijk eerder geneigd dat nog een keer te doen. Nou is dat niet per se het doel van de Harland, maar het zou een mooie bijkomstigheid zijn. Meer fantasy voor iedereen.

Het is niet zomaar het laatste deel. De serie heeft een constante stijgende lijn. In het derde deel zit zoveel meer dan in de eerste twee: meer personages, meer spanning en meer magie. Als je een boek in deze serie wilt belonen, dan is dit zeker de beste.

Het is misschien niet eerlijk voor alle deelnemers om puur te kijken naar wat De stad van de alchemist doet, maar dit is misschien wel de belangrijkste fantasyroman die het afgelopen jaar uit is gekomen. Ik ben benieuwd of de jury het ook de beste vindt, maar wat mij betreft verdient Natalie Koch de prijs.