Totem Over Nederlandstalige fantasy

Duisternis van een hoofdpersoon

Gebonden in duister — Kim ten Tusscher

Gebonden in duister is het eerste boek in de Lilith trilogie. Het begint midden in de tragische geschiedenis van Lilith, die ontsnapt is aan haar meester. Haar verhaal is zo mysterieus als haar persoonlijkheid en ze is duidelijk getraumatiseerd door haar verleden. Hoe zij en de mensen om haar heen daarmee omgaan is de grootste drijver van het verhaal.

De kracht van het boek is duidelijk de hoofdpersoon. Lilith is een personage dat het verhaal voortstuwt. Je weet als lezer niet waar je aan toe bent of waar het verhaal heengaat, juist doordat je niet weet hoe diep de pijn bij haar zit. Door haar traumatische verleden is Lilith erg onberekenbaar wat zorgt voor een spanningsboog die strak blijft staan door het hele verhaal heen.

De andere personages die in het boek naar voren komen hebben een ondergeschikte rol, maar geven ook af en toe wat ruimte om bij te komen. Zij hebben hun eigen sores, maar die gaan niet zo diep als die van Lilith zelf. Het verhaal heeft geen epische cast, maar genoeg om Lilith als gepijnigde hoofdrolspeelster moeizame relaties te laten aangaan.

Wat voor mij iets meer, of vooral eerder, tot zijn recht had mogen komen is de kracht die Lilith zelf bezit. Het is iets dat lang op de achtergrond blijft, terwijl dat juist de wow-factor van het verhaal omhoog schroeft. Als het dan gebeurt dan is het ook zeker de moeite waard, maar je moet wat geduld hebben.

De wereld van Merzia

Lilith zorgt voor veel spanning

De wereld om Lilith heen heeft veel interessante kenmerken, maar wordt nooit heel erg ingekleurd. Zo wordt nergens heel duidelijk wat het technologische niveau is. Ook plaatsen die geen rol spelen in het verhaal krijgen weinig aandacht. Er is wel een geschiedenis die af en toe ter sprake komt (en in andere boeken uitgebreid wordt uitgewerkt) maar daarvan is in dit boek minder te merken. Je voelt dat er van alles op de achtergrond speelt, maar je krijgt het niet te pakken. De achtergrond had van mij iets meer aan bod mogen komen. Aan de andere kant zorgt Lilith voor veel spanning, dus het staat het verhaal niet in de weg.

Want wat er van de wereld zichtbaar is, nodigt zeker uit tot meer. Er zijn twee afzonderlijke soorten magie, er is een grote strijd en er is heel veel geschiedenis. Genoeg om in elk geval na deze trilogie nog twee series mee te vullen. Dat niet alles in dit boek aan de orde komt is logisch en het aantal pagina’s blijft zo ook goed onder controle. Misschien is het een goed teken dat ik zo geïnteresseerd ben in wat er nog meer is.

Het verhaal is geschreven in een sympathieke stijl die niet veel aandacht trekt. Dit past ergens wel bij het naïeve karakter van Lilith. Ik miste soms wat balans in de gebeurtenissen in het verhaal. Kleine zaken krijgen soms veel aandacht vergeleken met grootse ontknopingen. Juist door die kleine dingen is het verhaal soms op een bepaalde manier heel druk. Dat komt doordat je heel erg wordt meegesleept in iets dat uiteindelijk maar heel klein is. Op dat soort momenten dacht ik weer aan de wereld waar ik graag meer van had gezien. Dan was het verhaal misschien ook meer in evenwicht geweest.

Speelbal

Gebonden in duister is geen perfect boek, maar het weet een aspect zo goed uit te werken dat het je meesleurt. Doordat Lilith zo’n fascinerend personage is met haar eigen kijk op de wereld en haar traumatische achtergrond, maakt zij alleen het verhaal al spannend. Als lezer voel je je soms net zo’n speelbal als Lilith, waardoor ik geboeid bleef lezen over haar als persoon. Dan nam ik graag op de koop toe dat de wereld wat minder tot zijn recht kwam in dit deel en hoop ik daar in de volgende delen dieper in te kunnen duiken.

Gebonden in duister
Kim ten Tusscher
Bestel op bol.com